Det verkar finnas olika skolor på det här med brända mandlar. Dels finns det dom som är täckta av något rosa som man kan köpa, och de som är som mitt andra recept på brända mandlar (som du hittar HÄR). Och så har vi min mamma som alltid bestämt hävdat att brända mandlar ska saltas. Jag vet inte var hon har fått det ifrån, men det blir ruggigt gott. Mer för den som gillar salt än sött. Som tillbehör till ost. Eller bara för att bryta av mot allt annat sött som hör julen till. Jag ger er salta brända mandlar!
Salta brända mandlar
Tid: 30min
3dl florsocker
2 dl mandel
½ dl vatten
Salt
Torka mandlarna ordentligt i hushållspapper och lägg dem i
en tjockbottnad gryta med vatten och florsocker. Låt det hela koka upp och rör
hela tiden med en träslev. När allt vatten dunstat bort är mandlarna täckta med
ett grått, torrt lager socker. Man ska fortsätta att röra tills sockret åter
smälter (grytan får inte tas från värmen) och blir som en blankt överdrag på
mandlarna. När alla mandlarna är blanka och gyllenbruna hälls de på en plåt med
bakplåtspapper. Skilj genast mandlarna från varandra med en gaffel. Låt
mandlarna bli alldeles kalla innan de läggs i burk med tättslutande lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar