torsdag 17 december 2015

Gräddkola

Halloj. Har varit lite tyst här i ett par dagar nu. Full rulle med julstök och att hinna göra allt annat också :). Det har bakats varenda ledig stund känns det som. Men granen är klädd och det ligger julklappar under så det känns som att man börjar komma i mål. Tid för att lägga upp lite recept #yay.

Idag bjuder jag på mitt bästa gräddekolerecept. Jag är av gamla skolan, ingen termometer utan kulprovet är mest tillförlitligt. Jag brukar koka kola på medelvärme, då är den klar efter ca 20 minuter. Men för säkerhetsskull brukar jag göra första kulprovet efter 10 minuter, sen efter ytterligare 5 minuter. När man tycker att "aaa.. liiite hårdare vill jag nog ha den", då kör man bara nån minut till innan man gör kulprovet igen. Det går fort på slutet.

Kulprovet går till så att man tar en tesked och tar upp lite smet som man sen häller över i ett glas med kallt vatten. Då får man veta vilken konsistens kolan har när den kallnat. För kola vill man kunna rulla en liten boll av smeten. Lite beroende på hur hård kola man vill ha så ska man kunna lätt trycka ihop bollen (mjuk kola) eller få en lite mer knögglig boll (hård kola). Ytterligare lite hårdare som knappt går att forma alls, då har man fått en hyffsat hård knäcksmet.

Smaksak hur man vill ha den, jag gillar att slå in kolan i smörpapper så då är det ok om den är lite mjukare. Hellre lite för mjuk än för hård, en hård kola kan ju bli lite jobbig att tugga på :).

Gräddkola


Tid: 1 tim

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker


Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Häll upp smeten i en brödform (ca 1,5l) klädd med bakplåtspapper och låt stå och svalna, gärna över natten. Skär upp i lagom stora bitar (jag brukar göra kanske 1,5x1,5cm) och slå in i smörpapper. Förvara utom räckhåll för gottegrisar fram till julafton ^^

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar