lördag 28 november 2015

Frukostbröd med havre

Sagolikt gott bröd som känns nyttigt med frön och rågkross och allt. Sen hur vida bröd är nyttigt eller inte tänker jag inte diskutera. Ruggigt gott i alla fall. Och nu i adventstider kan man faktiskt lyxa till helgfrukosten lite extra ^^-

Frukostbröd med havre

16 st

5 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
50g jäst
Ca 8 dl vetemjöl


Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en bunke. Värm vätskan till 37 grader och rör ner den och oljan i mjölblandningen. Mula ner jästen, rör om tills jästen är löst. Tillsätt allt vetemjöl och arbete degen i ca 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäck med bakduk i ca 30 min. Lägg ett bakplåtspapper en plåt eller smörj den med matfett. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lie mjöl och tryck ut degen jämnt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och nagga med gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt bröden kalna på galler övertäckta med bakduk. Bryt dem i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar