Sagolikt gott bröd som känns nyttigt med frön och rågkross och allt. Sen hur vida bröd är nyttigt eller inte tänker jag inte diskutera. Ruggigt gott i alla fall. Och nu i adventstider kan man faktiskt lyxa till helgfrukosten lite extra ^^-
Frukostbröd med havre
16 st
5 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
50g jäst
Ca 8 dl vetemjöl
Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en
bunke. Värm vätskan till 37 grader och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
Mula ner jästen, rör om tills jästen är löst. Tillsätt allt vetemjöl och arbete
degen i ca 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa
övertäck med bakduk i ca 30 min. Lägg ett bakplåtspapper en plåt eller smörj
den med matfett. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på
lie mjöl och tryck ut degen jämnt över hela plåten. Skåra till 16 rutor och
nagga med gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till
så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt bröden kalna på galler övertäckta med
bakduk. Bryt dem i rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar