Jag är ju av skolan att skinkan ska kokas, så det är det jag tänker bjuda på. Basic, klassiskt och ruggigt gott.

Julskinka
3,5kg rimmad julskinka20 kryddpepparkorn
10 lagerblad
1 msk socker
5 msk grovkornig senap
1 ägg
ströbröd
Lägg skinka, kryddpeppar och lagerblad i en stor gryta. Låt nätet på skinkan sitta kvar. Slå på vatten så att det täcker skinkan. Koka skinkan ca 1 timme per kilo (3,5 timme för 3,5kg skinka med andra ord). Ta bort skummet som bildas. Ta upp skinkan och lägg på en skärbräda och låt svalna lite. Rör under tiden ihop griljeringen: socker, senat och ägg. Ta bort nätet från skinkan och skär bort allt synligt fett. Pensla griljering över hela skinkan och strö ströbröd ovanpå. Kör i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter tills skinkan fått fin färg. Låt svalna ordentligt, slå in i alimuniumfolie och förvara i kylen.
Av kokspadet kan man göra dopp i grytan. Koka ner till hälften och släng i en grönsaksbuljongtärning. Klart. Traditionellt brukar man väl slänga ner en hel skiva vörtbröd och sen fiska upp den med en hålslev. Inte riktigt min smak så jag kommer ta en liten skål med dopp och sen bara doppa bröd i, ungefär som man doppar bröd i soppa :). Nomnom.
Missa inte receptet på vörtbröd som kommer upp senare idag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar