fredag 27 november 2015

Knäck

Klassisk knäck. Utan massa konstigheter. Bara härliga enkla ingredienser som man oftast har hemma ändå. Och så blir det så många. Och så är det så gott. Och efter några vändor så har man fått till snitsen på det här med att hälla upp knäck så att det inte blir riiiiktigt lika kladdigt som första gången man gör det ^^. När jag tänker på knäck tänker jag alltid på Elsa Beskows Tant Brun. Som stod och kokade knäck året runt och krusade knäckpapper. I sin långa klänning vid sin lilla gammeldagsa spis... Elsa Beskow tillsammans med Astrid Lindgren målar upp idyllen för julen :).

Knäck


Ca 70 st
  
2 msk smör
2dl vispgrädde
2dl sirap
2dl strösocker
2 msk ströbröd eller ¾dl hackad mandel


Blanda grädde, sirap, socker och smör i en vid kastrull. Koka blandningen utan lock tills en droppe av smeten, nedhälld i kallt vatten, stelnar och kan rullas till en kula alternativt nästan en hård kula. Rör då och då under kokningen. Tillsätt ströbröd eller mandel. Fyll smeten i knäckformar med hjälp av två teskedar. Förvara knäcken i en burk med lock med ett smörpapper mellan varje lager.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar