tisdag 24 november 2015

Chokladfondant

Chokladfondant är något jag har dragit mig lite för att göra, det verkar svårt att lyckas och lite krångligt i allmänhet. Låt mig berätta att jag blev överbevisad på båda punkterna! Väldigt lätt faktiskt och lätt att lyckas. Chokladfondant brukar serveras (i alla fall om man tittar på alla bilder av det) halvgräddat, så att innandömet fortfarande är smetigt. Gillar man inte det kan man öka på gräddningstiden ca 5 minuter. Det går också att göra fondanterna i förväg. Förvara dom ogräddade i kylen och öka sedan gräddningstiden 2-3 minuter. Plättlätt att göra trerätters!


Chokladfondanter

6 port

125 g Smör eller margarin
200 g mörk choklad
2 ägg
2 äggulor
1½ dl Strösocker
½ dl Vetemjöl

Smörj sex stycken små, ugnsfasta formar och strö dem tunt med strösocker. Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikron. Vispa ägg, äggulor och strösocker riktigt vitt och pösigt. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten med en slickepott, sikta ner mjölet och vispa försiktigt ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 14 minuter. Bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten, men tar man dem för tidigt är de svåra att lossa ur formarna. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara. Ta ut formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Vänta 3–4 minuter och lyft sedan bort formarna. Vill de inte lossna kan du skära med en kniv längs med kanten och försiktigt dunka ut dem. Servera direkt, gärna tillsammans med bär och vispgrädde, vaniljsås eller glass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar