Chokladfondanter
6 port
125 g Smör eller margarin
200 g mörk choklad
2 ägg
2 äggulor
1½ dl Strösocker
½ dl Vetemjöl
Smörj sex stycken små, ugnsfasta formar och strö dem tunt
med strösocker. Smält smöret och chokladen försiktigt i en kastrull på spisen
eller i en bunke i mikron. Vispa ägg, äggulor och strösocker riktigt vitt och
pösigt. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten med en slickepott, sikta ner
mjölet och vispa försiktigt ihop till en jämn smet. Fördela smeten i formarna
och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 14 minuter. Bakelserna ska
fortfarande vara kladdiga i mitten, men tar man dem för tidigt är de svåra att
lossa ur formarna. När de höjer sig lite ur formarna börjar de bli klara. Ta ut
formarna ur ugnen och vänd dem upp och ner på assietter. Vänta 3–4 minuter och
lyft sedan bort formarna. Vill de inte lossna kan du skära med en kniv längs
med kanten och försiktigt dunka ut dem. Servera direkt, gärna tillsammans med
bär och vispgrädde, vaniljsås eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar