onsdag 23 mars 2016

Kladdkaka med kardemumma och mandelmassa

Den här kladdkakan har kallats semelkladdkaka och jag tror receptet kommer från Expressen. Den enda likheten med semlor är grädde, kardemumma och mandelmassa, men smaken är så långt ifrån man kan komma. Det påminner mig mer om hastbullar och toscakaka. Otroligt smarrigt och kan ätas i både tid och otid tycker jag.


Kladdkaka med kardemumma och mandelmassa

150 gram smör
100 gram mandelmassa
2 tsk kardemummakärnor
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
2 dl lättvispad grädde
florsocker
75 gram mandelflagor

Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa en form med löstagbar kant.Smält smöret & riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna & rör ner både smör & kardemumma med mandelmassan. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i skålen och rör tills allt har blandat sig. Häll över smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska ha stannat men fortfarande va lite kladdig. Låt svalna. Rosta mandeln i en torr stekpanna så att den får nötig färg. Låt svalna under tiden du vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker &  på med den kalla mandeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar