måndag 7 mars 2016

Saftig chokladkaka

Min man älskar choklad. Men mjuka kakor är inget direkt poppis. En kladdkaka fungerar ibland. Det är inte alltid lätt att fixa bakverk som han gillar :). Den här kakan däremot blev en superhit! Det är lite som en kladdkaka med glasyr på, men istället för att behöva kladda ner massa skålar och saker så gräddar man bara halva smeten och andra halvan åker på sen och så får den va i frysen ett par timmar. Supersmidigt och supergott!


Saftig chokladkaka

Tid: 3h

2 dl råsocker
200g smör
200g mörk choklad
¾ dl starkt kaffe
5 stora äggulor
5 stora äggvitor


Smält råsocker, smör och choklad över vattenbad. Rör med en sked så att smeten inte bränns vid. Tillsätt det kokta kaffet och låt smeten svalna en stund. Sätt ugnen på 175grader. Vispa äggulor och äggvitor poröst var för sig. Rör ner chokladsmeten försiktigt i äggulorna och rör sedan i äggvitorna. Häll hälften av smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsfast form, ca 10x20cm. Ställ in resten av smeten i kylen. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut kakan och låt svalna. Häll den andra hälften av smeten över den gräddade kakan och ställ in allt i frysen i minst två timmar. Servera med lite vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar