Löjligt gott på alla nivåer. Känns lyxigt utan att det är krångligt. Precis min stil #woopwoop.
Kryddat ankbröst med mustig sötpotatispuré
4 port
Tid: 2h
2 sötpotatisar, ca 1kg
2tsk chiliflakes
3 msk citronsaft
6 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1½ dl creme fraiche
700g ankbröst
1 tsk malen stjärnanis
1 krm malen kryddnejlika
Salt
Peppar
Sätt ugnen på 180grader. Skär ett rutmönster i fettet på ankbröstet (en in på köttet). Lägg i en skål och gnid in med olja, rejält med salt samt kryddorna. Plasta över och låt vila i rumstemperatur i ca 30 minuter. Dela under tiden varje sötpotatis på fyra. Gnit in snittytan med olja och salt. Blanda vitlöksklyftorna (med skal) med 2 msk olja och lägg ut på en plåt med lite olja. Sätt in i ugnen i ca 45 minuter tills sötpotatisen är helt mjuk. Lägg över folie om vitlöken får för mycket färg. Värm en panna på hög värme utan fett. Lägg i ankbrösten ett i taget med fettkappan ned. Låt vara en minut och sänk värmen något. Ös med fettet som smält och stek klart ca 3 minuter tills fettet ser krispigt ut. Vänd brösten och stek 3—4 minuter till fin färg och ös med ankfettet med jämna mellanrum. Lägg brösten på en plåt med termometer i mitten av ena bröstet. Häll över fettet men spara ½ dl av det klara fettet. Sänk ugnsvärmen till 130 grader och baka klart ankbrösten till 58grader (rare). Lägg över på en skärbräda och täck med folie. Låt vila fem minuter innan köttet skärs upp. Skrapa ur det mjuka potatisköttet och pressa ut vitlöksmoset i en skål. Klicka i smör, ½ dl ankfett, creme fraiche, citronsaft, salt och peppar. Värm upp purén försiktigt i en kastrull om det hunnit svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar