Paj med skinka och tomat
4½ dl vetemjöl
125g kylskåpskallt margarin eller smör
3-4½msk vatten
3 ägg
1½ dl lättmjölk
1 dl riven ost
1 krossad vitlöksklfta
salt, peppar
1-2 tomater
150g skinka, gärna rökt
Gör degen i matberedaren. Använd kniven. Mät upp mjölet i blandarskålen,
skär det kalla margarinet i bitar och lägg ner i mjölet. Kör 20-30 sekunder
tills degen blir smulig. Späd med kallt vatten lite i sönder genom tubröret.
Stanna maskinen så fort degsmulorna format sig till en degboll. Överarbeta
aldrig pajdegen, då blir den seg. Tryck ut degen i en 25-30cm i diameters form, men spara tillräckligt med
deg så att det går att göra ett lock. Låt stå i kylen ca 30 min. Nagga och
förgrädda pajskalet i 225°C ca 10-12min i mitten av ugnen. Vispa ägg och mjölk. Blanda i större delen av osten. Krydda med vitlök, salt och peppar. Skiva tomaterna och skär skinka in tärningar. Fördela tomatskivor och skinka i pajdegen. Häll över äggstanningen och strö över resten av osten. Grädda pajen i 175 grader ca 25-30 minuter. Servera med sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar