onsdag 9 december 2015

Paj med skinka och tomat

Paj är sån där supermat. Är man lite smart och planerar så kan man göra det en vardag utan att klockan ska hinna bli jättemycket innan man får middag. Det är bara förbereda pajskalet till och med förgräddningnen, fyllningen och äggstanningen och sen förvara allt i kylen. Sen är det bara ta fram skalet, hälla i fyllningen och på med äggstanningen och toppa med ost och så skjuts in i ugnen. Gräddningstiden blir lite längre bara eftersom ingredienserna är kalla. Jag skulle tippa på kanske 45 minuter i ugnen istället för 30.

Paj med skinka och tomat

4½ dl vetemjöl
125g kylskåpskallt margarin eller smör

3-4½msk vatten
3 ägg
1½ dl lättmjölk
1 dl riven ost
1 krossad vitlöksklfta
salt, peppar
1-2 tomater
150g skinka, gärna rökt

Gör degen i matberedaren. Använd kniven. Mät upp mjölet i blandarskålen, skär det kalla margarinet i bitar och lägg ner i mjölet. Kör 20-30 sekunder tills degen blir smulig. Späd med kallt vatten lite i sönder genom tubröret. Stanna maskinen så fort degsmulorna format sig till en degboll. Överarbeta aldrig pajdegen, då blir den seg. Tryck ut degen i en 25-30cm i diameters form, men spara tillräckligt med deg så att det går att göra ett lock. Låt stå i kylen ca 30 min. Nagga och förgrädda pajskalet i 225°C ca 10-12min i mitten av ugnen. Vispa ägg och mjölk. Blanda i större delen av osten. Krydda med vitlök, salt och peppar. Skiva tomaterna och skär skinka in tärningar. Fördela tomatskivor och skinka i pajdegen. Häll över äggstanningen och strö över resten av osten. Grädda pajen i 175 grader ca 25-30 minuter. Servera med sallad.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar