Den här kavringen har varit en klassiker runt jul hos oss länge. Det tar några timmar att göra eftersom det ska jäsa länge, men det är heeelt klart värt det!

Skånekavring
2st
6dl vetemjöl
9dl fint rågmjöl
2tsk salt
2tsk mald kummin
2dl mörk sirap
20g rumsvarmt margarin
1 paket (50g) jäst för söta degar
5 dl mjölk
Häll vete- och rågmjöl, salt, kummin, sirap och margarin (i mindre
bitar) i matberedaren eller i en bunke, smula ner jästen. Värm mjölken till
37ºC och häll den över de övriga ingredienserna. Knåda degen långsamt ca 15 min
med maskin eller 20 min för hand. Låt degen vila under bakduk 60 min. dela
degen i två delar och lägg dem i varsin smord, avlång bakform (ca 1½l). låt
jäsa under bakduk ytterligare 60 min. sätt ugnen på 250ºC. stick hål på de
jästa deglimporna med en sticka eller smal kniv. Sätt in formarna i ugnen och
sänk samtidigt temperaturen till 175°C. Spraya även vatten i ugnen och på bröden för en mjukare skorpa. Grädda bröden ca 60 min eller till 97-98 grader innertemperatur. Ta bröden ur
formarna och låt dem svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar