lördag 26 december 2015

Skånekavring

God fortsättning!

Den här kavringen har varit en klassiker runt jul hos oss länge. Det tar några timmar att göra eftersom det ska jäsa länge, men det är heeelt klart värt det!


Skånekavring

2st
  
6dl vetemjöl
9dl fint rågmjöl
2tsk salt
2tsk mald kummin
2dl mörk sirap
20g rumsvarmt margarin
1 paket (50g) jäst för söta degar
5 dl mjölk

Häll vete- och rågmjöl, salt, kummin, sirap och margarin (i mindre bitar) i matberedaren eller i en bunke, smula ner jästen. Värm mjölken till 37ºC och häll den över de övriga ingredienserna. Knåda degen långsamt ca 15 min med maskin eller 20 min för hand. Låt degen vila under bakduk 60 min. dela degen i två delar och lägg dem i varsin smord, avlång bakform (ca 1½l). låt jäsa under bakduk ytterligare 60 min. sätt ugnen på 250ºC. stick hål på de jästa deglimporna med en sticka eller smal kniv. Sätt in formarna i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 175°C. Spraya även vatten i ugnen och på bröden för en mjukare skorpa. Grädda bröden ca 60 min eller till 97-98 grader innertemperatur. Ta bröden ur formarna och låt dem svalna på galler under bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar