onsdag 23 december 2015

Vörtbröd

Supersmarrigt vörtbröd med precis den rätta julkänslan. Degen är väldigt kladdig men räds ej, slutresultatet blir super!

Vörtbröd

2 bröd

40g jäst
33 cl porter
3 dl julmust
12-14 dl rågsikt
2 dl vetemjöl special
50g rumsvarmt smör
2 msk rapsolja
1½ dl mörk sirap
1 msk malda pomeransskal
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald kardemumma
2 tsk salt

Smula jästen i en bunke, Tillsätt porter och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt julmust, rågsikt, vetemjöl, smör, olja, sirap och kryddor. Arbete degen smidig i ca 15 minuter med maskin. Degen är knappt en en deg utan väldigt kladdig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare ett par minuter. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen och knåda den smidig. Dela degen i två och lägg i smorda avlånga formar. Låt jäsa ytterligare en halvtimme. Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in bröden i ugnen och spraya samtidigt ugn och bröd med vatten. Det ger en mjukare skorpa. Grädda i ca 25 minuter eller till 97-98 graders innertemperatur. Ta ut bröden och låt svalna ett par minuter och ta sen ur dom ur formarna och låt svalna på galler under bakduk. När bröden svalnat så slå in dom i varsin bakduk och låt kallna helt.

TIll den här omgången vörtbröd valde jag att använda den här portern som finns att hitta på systemet. Den är rätt brödig i sin karaktär och bidrar till en hel del i brödet :).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar