torsdag 31 mars 2016

Lökpaj med kryddost

Lök är himla smarrigt i nästan alla dess former. När den fått bli lite fräst och sen körd i ugn.. himmelriket är ju inte långt borta då.


Lökpaj med kryddost

4 port

Tid: 1½h

125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 krm salt
2 msk vatten
1 knippa lök, färsk
3 vitlöksklyftor
250 g kryddost
2 msk smör
1 lök
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald


Mixa smör tillsammans med vete- och grahamsmjöl, gärna i matberedare. Tillsätt salt och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut pajdegen i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i smör i en stekpanna. Låt fräset svalna. Grovriv osten. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Lägg i lökfräset i bottnen på pajskalet och lägg osten i mitten. Häll över äggstanningen och grädda mitt i ugnen ca 30 min tills äggstanningen har stannat och pajen fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar