Jordnötssmör är nämligen så fånigt enkelt att göra att det stör mig enormt att man kan köpa det färdigt. För typ många gånger mer per kilo än vad det kostar med en påse jordnötter. Läser man innehållsförteckningen på jordnötssmör så innehåller den ofta både tillsatt fett och socker. Jordnötter är i sig själva rätt feta så att tillsätta mer fett är onödigt.. och socker? varför behövs det? Jag kan inte komma på en enda anledning att man vill tillsätta det för smakens skull. Märkligt.
Så därför tänker jag berätta hur lätt du gör eget jordnötssmör.
Jordnötssmör
Jordnötter
ev salt om du inte använder saltade jordnötter
Häll jordnötter i en matberedare med kniv monterad. Kör, kör, kör. Först blir det hackat men efter ett tag så kommer oljan ut ur nötterna och det blir krämigare och krämigare. Här är det helt enkelt en smaksak hur finmalt man vill ha det. Jag tycker ofta att det är bäst att köra en runda som blir helt slät och sen bara hälla i hackade jordnötter för lite crunch. Har du använt naturella jordnötter kan du tillsätta lite salt till smöret. Förvara jordnötssmöret i en tät burk i kylen.
Supersmarrigt. Enkelt. Nyttigt säger en del. Lite smålyxigt tycker jag nog att det är.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar