Trattkantarellsoppa
500g färska tratkantareller eller 50 g torkade
1-2msk smör
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
1 kycklingbuljongstärning
5 dl lättmjölk
1 gul lök
1 dl turkisk yoghurt
4 enbär
timjan
salt
peppar
vitlökspulver
ev. cayennepulver
1 pkt bacon
Blötlätt den torkade svampen i åtminstone en halvtimme. Finhacka löken och fräs lök och svamp i smör tills det börjar "poppa". Strö över mjölet och rör om ordentligt. Späd med vattnet och tillsätt buljongtärningen. Låt koka i ca 10 minuter. Mixa soppan slät. Tillsätt mjölken. Mortla enbären fint och tillsätt det till soppan. Smaka av med timjan, salt, peppar, vitlökspulver och eventuellt lite cayenne. Koka upp och tillsätt yoghurten. Stek baconen knaprig och låt rinna av på hushållspapper. Bryt i mindre bitar. Värm soppan och servera med baconströsslet och varma mackor eller nybakt bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar