fredag 21 augusti 2015

Lasagne

När jag och maken va och handlade häromdagen så hittade vi något någon av oss aldrig sett förut. Även om det säkert funnits länge, skulle inte förvåna mig. Ett lasagnekit. Tillsätt mjölk och köttfärs stod det på paketet. I antar jag att det fanns några lasagneplattor, en påse kryddmix till köttfärsen och en påse pulverbecha. Sorgligt känner jag eftersom lasagne är basicmat i min värld. Det går inte göra fel egentligen, i värsta fall blir det bara en annan sorts lasagne än man tänkt sig :).

Idag tänkte jag i alla fall dela med mig av min lasagne. Bestående av saker man oftast har hemma (ooh va jag gillar sån man när man slipper handla något särskilt för att kunna göra maten!).


Lasagne


500g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
½dl ketchup
2 msk chilisås
2 vitlöksklyftor
Paprikapulver
Cayennepeppar
Chilipulver
Oregano
Salt
Peppar
5 dl mjölk
2 msk smör eller margarin
2 msk mjöl
9-10 lasagneplattor
1-2dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Bryn köttfärsen. Smula ner buljongtärningen. Krydda med paprika, cayenne, chili, oregano salt och peppar. Pressa i vitlöksklyftorna. Låt köttfärsen få lite färg innan dom krossade tomaterna hälls i. Låt allting koka ordentligt i nån minut och tillsätt sen ketchup, chilisås och tomatpuré.Låt koka ihop ca 5 minuter. Häll eventuellt i lite redningsmaizena för en krämigare konsistens. Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölet och rör kraftigt med en visp så att det blir små degklumpar. Tillsätt lite lite mjölk i taget och blanda allt ordentligt innan du häller i mer mjölk. På det viset undviker man läbbiga mjölklumpar i såsen. Ju mer mjölk man hällt i desto generösare kan man va med skvätten varje gång man tillsätter mer mjölk. Smaka av med salt, här kan det behövas en del för att det ska smaka något - säkert en tesked eller två. Häll lite sås i en ugnsfast form och lägg ut lasagneplattor. Häll på lite mer sås och bred sedan över hälften av köttfärsen. Lägg på ett nytt lager lasagneplattor och upprepa med sås och köttfärs. På med sista lagret plattor och häll på kvarvarande sås. Strö över riven ost och gratinera i ugnen 20-25 minuter. Låt stå i 5-10 minuter innan servering så hinner den stanna lite. Servera med massa färska grönsaker :).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar