torsdag 22 oktober 2015

Svamprisotto med purjolök och vitt vin

Man borde faktiskt bli bättre på det här med vegetarisk mat. Det är ju himlans gott! Och ibland tycker jag verkligen att det är så himla skönt att slippa kött. Särskilt "kött-sås-och-potatis-grejen". Även om det är gott ibland också. Jag lagar sällan mat med vin i. Mestadels nog för att jag hellre har vinet till maten än i. Så för mig kändes det lite lyxigt att ha vin i risotton, särskilt när jag lagade det en vanlig vardag. Smarrigt värre i alla fall. Testa!



Svamprisotto med purjolök och vitt vin


4 port

1 purjolök
1 vitlöksklyfta
8 - 9 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
300 g färska champinjoner
3 msk smör
1 dl riven ost
salt och peppar

Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp buljongen. Fräs purjolök och vitlök i olivoljan. Tillsätt riset och fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det nästan koka in i riset. Späd med varm buljong vart efter under omrörning. Låt det koka sakta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svamp och ost i riset. Späd ev. med mer buljong. Risotton ska vara ganska lös och krämig i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar