Svamprisotto med purjolök och vitt vin
4 port
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
8 - 9 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
300 g färska champinjoner
3 msk smör
1 dl riven ost
salt och peppar
Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp buljongen. Fräs purjolök och vitlök i olivoljan. Tillsätt riset och fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det nästan koka in i riset. Späd med varm buljong vart efter under omrörning. Låt det koka sakta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svamp och ost i riset. Späd ev. med mer buljong. Risotton ska vara ganska lös och krämig i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar