Jag och min bästa vän träffades ofta. Väldigt ofta. Men ändå lyckades det alltid serveras chili con carne hemma hos henne när jag va där. När hennes mamma började skratta varje gång hon såg mig så visste man att det vankades chili con carne till middag. Lite tröttsamt blev det väl till slut, men jag gillar fortfarande chili con carne ^^.
Chili con carne gör man bäst i en rejäl gjutjärnsgryta tycker jag. Där det finns plats att röra och den kan få stå och puttra i fred. Och skulle även kunna göras nån gång på eftermiddagen, stå på spisen och sen fortfarande va varm vid middagstid. Eventuellt att man skulle få ge den ett litet uppkok.
Chili con carne
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk margarin eller smör
500g nötfärs
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1 dl tomatpuré
Cayennepeppar
Paprikapulver
2 burkar vita bönor i tomatsås
Salt och peppar
Hacka den gula löken och fräs den i matfettet tills den börjar få färg. Pressa i vitlöken och fräs nån minut till. Tillsätt färsen och rör så att den smulas sönder. Stek tills färsen fått fin färg. Krydda med cayennepeppar och paprikapulver, ganska generöst. Det är ju en chili och då ska den gärna få va lite stark tycker jag. Smula ner buljongtärningen och tillsätt vatten och tomatpuré. Rör runt så att allt blandar sig fint. Tillsätt bönorna och vänd försiktigt runt så att inte bönorna går sönder. Ge allt ett uppkok och smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer cayenne och paprikapulver. Låt koka ihop lite och servera sen med ett gott bröd till. Och massa smarriga grönsaker såklart :).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar